Competences as a Solution to Global Problems​

Sufinansira Evropska Unija

Fizička Aktivnost

Da li se baviš fizičkim vežbanjem?

Da li pripadaš onima koji su po ceo dan fizički aktivni ili više voliš da sediš, da crtaš, gledaš televiziju ili surfuješ po internetu? Ukoliko nemaš problema sa zdravljem i lekar ti nije zabranio da se baviš fizičkom aktivnošću, važno je da nađeš neke fizičke aktivnosti koje ti prijaju.

A zašto je važno? Ukoliko nisi uopšte fizički aktivan/aktivna, vrlo retko brzo hodaš ili trčiš, ne voziš bicikl, rolere, ne igraš se sa drugarima, organizam će ti biti sve slabiji i slabiji i možeš se ozbiljno razboleti (bolesti srca, gojaznost, šećerna bolest su samo neke od bolesti koje često nastaju usled dugotrajnog nedostatka fizičke aktivnosti). Ukoliko imaš dovoljno fizičke aktivnosti u toku dana, imaćeš dobro zdravlje i osećaćeš se bolje, spretnije i snažnije, a i tvoj mozak će raditi mnooogo bolje.

Šta znači uopšte imati dovoljno fizičke aktivnosti? Prvo, bilo bi dobro bar 1 sat u toku dana da vežbaš, tako da u toku vežbanja počneš ubrzano da dišeš (brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla, rolera, skejta, preskakanje vijače, lastiša, igranje košarke, odbojke, fudbala…). Drugo, trebalo bi 3 puta u toku nedelje da radiš vežbe u kojima osećaš da ti se mišići ruku, nogu i trupa naprežu, postaju tvrdi (čučnjevi, plank, zgibovi, penjanje na drvo…). Treće, počni da učiš bar jednu veštinu koja ti je zanimljiva, a trenutno ne znaš da je izvedeš (preskakanje vijače, vožnja rolera, klizanje, ples, vođenje lopte ili nešto drugo). Ako je tvoja aktivnost već takva da radiš ono što je pisalo pod 1, 2 i 3 – ti si pravi šampion u vežbanju!

Da li si dovoljno fizički aktivan/aktivna i kakve su tvoje fizičke sposobnosti?

Možeš da pratiš koliko si fizički aktivan/aktivna koristeći fitnes sat ili narukvicu, kao i različite aplikacije na telefonu. Treba da znaš da je potrebno svakog dana da imaš bar 60 minuta fizičku aktivnost u kojoj ćeš biti zadihan, tj. u kojoj će ti se ubrzati disanje kao kad trčiš. Ako želiš da pratiš broj koraka koje pređeš, potrebno je da imaš bar 10.000 koraka tokom dana.

Ako želiš da saznaš da li su ti fizičke sposobnosti odlične, dobre ili ne baš sjajne, možeš sam da se testiraš gledajući uputstva FITBACK sistema praćenja fizičkih sposobnosti na ovom linku. Ukoliko želiš da uporediš svoju snagu i izdržljivost (to su dve najvažnije sposobnosti za dobro zdravlje) sa tim sposobnostima kod 240 dece uzrasta 8 do 10 godina, koja su učestvovala u projektu COMPASS, uradi ova dva testa: test snage i test aerobne izdržljivosti i unesi svoj rezultat u formular na kraju strane.

Želiš li da probaš naš fitnes izazov?

Ukoliko nemaš problema sa zdravljem i lekar ti nije zabranio fizičke aktivnosti, možeš da se oprobaš u našem fitnes izazovu. Učenici iz Srbije i Češke Republike koji su učestvovali u ovom projektu su radili tri grupe vežbi, odnosno tri fitnes izazova. Prva grupa vežbi su vežbe za podizanje broja otkucaja srca, a tvoj prvi fitnes izazov je da izabereš fizičku aktivnost (brzo hodanje, lagano trčanje, vožnja bicikla, rolera ili neka slična aktivnost koja može da traje malo duže), a zatim da postigneš od 120 do 130 otkucaja srca u minutu i da ti što duže broj otkucaja srca ne padne ispod 120. Otkucaje srca možeš da pratiš na fitnes satu ili narukvici, ukoliko ih imaš. Ukoliko ih nemaš, trči lagano 2 minuta, a zatim stani, vidi koliko si zadihan i izmeri svoj puls tokom 10 (15) sekundi, stavljajući dva prsta na arteriju na ruci ili vratu (pogledaj video kako se to radi), a zatim taj broj koji si izbrojao pomnoži sa 6 (4), kako bi video koliki ti je broj otkucaja srca u jednom minutu. Ako ti je broj otkucaja srca između 120 i 130, to znači da si zadihan taman koliko treba i da treba da nastaviš sa takvom fizičkom aktivnošću što duže. Ako je broj otkucaja manji, moraš malo da ubrzaš trčanje, a ako je veći, da malo usporiš. Kada više ne budeš mogao i kada se zaustaviš, opet na isti način izmeri broj otkucaja srca i ako izmeriš preko 120, vreme koliko je trajalo trčanje (ili neka druga fizička aktivnost) je tvoj trenutni rekord. Najvažnije je da pokušavaš da iz dana u dan postigneš bar malo bolji rezultat, a ne da se upoređuješ sa drugima. Ukoliko ipak želiš da uporediš svoj rezultat sa rezultatima dece uzrasta 8 do 10 godina, koja su učestvovala u projektu, unesi svoj rezultat u formular na kraju strane.

Druga grupa vežbi su vežbe za jačanje mišića i kostiju, a tvoj drugi fitnes izazov je da uradiš dve vežbe: izdržaj u čučnju što duže vremena  i što duže vremena izdržaj na šakama sa nogama na povišenoj površini. Najvažnije je da pokušaš da oboriš sopstveni rekord i da popraviš svoj rezultat. Ukoliko želiš da uporediš svoj rezultat sa rezultatima dece uzrasta 8 do 10 godina koja su učestvovala u COMPASS projektu, unesi svoj rezultat u formular na kraju strane.

Treća grupa vežbi su vežbe za učenje neke veštine, koje nam osim usavršavanja tela, usavršavaju i mozak. Tvoj treći fitnes izazov je da naučiš da preskačeš vijaču na što više različitih načina (pogledaj ove videe).

Učestvuj u našem fitnes izazovu

Uporedi svoju snagu i izdržljivost sa tim sposobnostima kod 240 dece uzrasta 8 do 10 godina, koja su učestvovala u projektu COMPASS.

Video Video Uputstvo Video Video

Sadržaj